Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château Haut-Monplaisir Le Blanc >
Image

Château Haut-Monplaisir Le Blanc

wit

  • €11,5
  • Producent: Château Haut-Monplaisir
  • Appellatie:  IGP Côtes du Lot
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: Aroma's van abrikoos, meloen en bloesems; in de mond het perfecte huwelijk tussen het exuberante van de viognier en de minerale fraîcheur van de chardonnay
  • Druif: chardonnay viognier 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01
  • Bewaarpotentieel : 2-3 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12.5%
  • Vinificatie :
    terroir-vigne60% Chardonnay / 40% Viognier

    manuele triage van de druiven gevolgd door volledige ontristing van de trossen; koudweking gedurende 12 uur gevolgd door persing; temperatuurcontrole (15°C); opvoeding in cuve met de fijne lies (gistresten)

  • Producent
    Château Haut-Monplaisir | Cathy & Daniel Fournié, Pascal Verhaeghe
    Cathy en Daniel Fornié hebben in totaal 30 hectare malbec staan. Tot 1998 waren ze aangesloten bij de lokale coöperatieve. Vanuit de overtuiging dat ze met de kwaliteit van hun terroir mooiere wijnen konden maken besloten ze te investeren in de bouw van een eigen chai. Sinds 2009 is volledig naar biologische wijnbouw overgeschakeld, recent met ook een cuvée zonder enig additief: cuvée L'Envie, wijn met dezelfde precisie als de rest van het gamma.

    Hun vriend, buurman en Cahors-topper Pascal Verhaeghe (Château du Cèdre) stond hen van bij de start met raad en daad bij. Waar het hem eerst moeite kosttte om de exuberante tannines van de Malbec te temmen bleven de wijnen jaar na jaar vooruitgang boeken en op dit moment behoren ze tot het selecte kransje wijnbouwers dat in Cahors zeer precieze en elegante wijnen weet te maken van deze druif die in de Sud-Ouest vaak moeite heeft haar optimale rijpingsstadium te bereiken.

    De wijnen rijpen gedurende twee jaar in barriques en tonneaux alvorens te worden gebotteld. De 30 hectare wijngaard zijn rond het huis en de chai aangeplant op de derde terrassen van de Lot (rivier) bij Lacapelle-Cabanac. De bodem is er alluviaal met sand, leem en keien, een uitmuntend terroir dat mits beheersing van de rendementen krachtige, geconcentreerde en toch elegante wijnen produceert.

    Het klimaat van Cahors staat tot juni vooral onder de Atlantische invloed maar wordt vanaf juli eerder mediterraan wat een perfect evenwicht tussen zuren en rijpheid geeft. Sinds 2012 is het domein biologisch gecertificeerd. Om te eindigen het woord aan het prestigieuze wijnmagazine Revue de Vin de France : "L'ADN de Cahors, c'est eux! Cathy et Daniel Fournié sont les plus brillants élèves de l’école Verhaeghe. Leur propriété commande 18 ha de vignes âgées situées sur la troisième terrasse, en rive gauche du Lot. Les élevages sont désormais menés avec clairvoyance, n’empiétant pas sur la pureté de l’expression. Ce sont des vins de grande puissance, vigoureux mais racés."
  • Gastronomie

     serveren als aperitief en bij lichte gerechten