Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine de Cazaban C les Amis >
Image

Domaine de Cazaban C les Amis

rood

 • €15
 • Producent: Domaine de Cazaban
 • Appellatie: IGP Pays d'Aude
 • Oogstjaar: 2018
 • Regio: Languedoc-Roussillon
 • Land: Frankrijk
 • Aroma’s & Smaak: zeer licht gekleurde originele grenache met veel rijp rood fruit in de neus en een verbazend lange afdronk
 • Druif: garnacha tinta - grenache noir 
 • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01, Demeter (biodynamisch)
 • Bewaarpotentieel : 2-3 jaar
 • Volume: 750 ml
 • Alcohol: 14,5%
 • Vinificatie : 100% grenache
  na de oogst traditionele kneuzing van de druiven met de voeten en overbrenging naar een gekoelde ruimte (6°C) waar ze 10 dagen zullen blijven alvorens te worden geperst; overbrenging naar eiken vaten van 500 liter; de temperatuur blijft de hele gisting onder de 18°C om de aroma's en fraîcheur te behouden. Geen filtering.

 • Producent
  Domaine de Cazaban | Clément Mengus & Emmanuel Taillez
  Domaine de Cazaban is op zeer korte tijd uitgegroeid tot één van de referenties van de appellatie Cabardès. Het nog jonge domein werd opgericht door de 28-jarige Clément Mengus, Alsacien van geboorte en zijn Bretoense vrouw Claire. Toen Claire als lerares werd benoemd in Carcassonne belandden ze in deze prachtige streek aan de buitengrens van de Languedoc. Zijn opleiding kreeg hij op het Lycée Viticole de Beaune en het Institut du vin van Dijon. Praktijkstages deed hij bij wijnbouwers Patrick Meyer en Philippe Maurer, beiden bio-adepten.

  Cabardès is een nog relatief onbekende wijnstreek met een slordige 500 ha wijngaard en verder veel garrigue en eikenbossen op de zuidhellingen van de Montagne Noire en donkere naaldwouden op de noordhellingen. De Montagne Noire is de zuidelijkste uitloper van het Centraal Massief. Het onooglijke dorpje Villegailhenc waar Domaine de Cazaban zich bevindt ligt op een boogscheut van het schitterende Carcassonne.

  De filosofie van Clément is “het terroir dienen eerder dan er zich van te bedienen” (“Servir le terroir plutôt que de s’en servir”). Concreet betekent dit ook in zijn geval volledig natuurlijk werken, echter zonder fanatisme, zonder opgestoken vingertje, gewoon omdat het de enige manier is die hij kent : “J’ai été formé comme ça. Les produits, la chimie, je n’y comprends rien… Pour moi c’est de l’hébreu! Et puis c’était logique: j’habite au milieu de mes vignes, c’est moi qui suis sur le tracteur. Je suis aussi le premier consommateur de mes vins… Je n’allais pas me pourrir la vie, non?”. Hij gebruikt dus geen onkruidverdelgers, insecticides noch kunstnest. Bijna al het werk gebeurt manueel evenals de oogst.

  De stokken van syrah en merlot werden een 30-tal jaar geleden aangeplant. Zelf plantten Clément en Claire in 2007 cabernet franc en -sauvignon, malbec en grenache aan wat het aromatisch potentieel voor de toekomst nog vergroot.  Deze blends van Atlantische en Mediterrane druiven zijn overigens uniek in de Languedoc. Clément werkt met veel respect voor de natuurlijke omstandigheden dus : rekening houdend met de unieke kalksteenbodems van de Ventenac maar ook met het grillige klimaat in de omgeving van de Montagne Noire waar de Atlantische winden van de Aquitaine botsen met de mediterrane luchtstromen wat aanleiding geeft tot vrij veel neerslag en een veel koeler klimaat dan de appellaties dichter bij de Middellandse Zee zoals de Minervois en Fitou.

  Hoewel de eerste wijnen van het domein pas in 2007 werden gemaakt, kwamen ze al in de prestigieuze gids “Les Meilleurs vins de France” van 2011 terecht. In deze zeer selectieve en prestigieuze gids worden ze één van de mooiste ontdekkingen van het jaar genoemd : de wijnen laten zich volgens deze guide vert opmerken door hun zeer verzorgde stijl en hun “grande précision de saveurs”. Een domein met enorm potentieel dus. En recenter werden ze door het prestigieuze tijdschrift horend bij deze gids "het referentiedomein van Cabardes" genoemd.
 • Gastronomie

  deze wijn die in kleur lijkt te twijfelen tussen rosé en rood is de perfecte terras- of aperitiefwijn; ook perfecte pcknick-wijn