Background Image

Wijnhuis Tinto

> Oenops Apla Red >
Image

Oenops Apla Red

rood

  • €15
  • Producent: Oenops 
  • Appellatie: Griekse Wijn
  • Oogstjaar: 2022
  • Regio: Macedonië
  • Land: Griekenland
  • Aroma’s & Smaak: in de neus vooral rood fruit en kruiden; evenwichtige rode wijn met mooie fraîcheur
  • Druif: limniona xinómavro mavroudi 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : 50% xinomavro, 30% limniona en 20% mavroud
    fermentatie van xinomavro en limniona in grote gebruikte eiken vaten, mavroud in inox en betonnen cuves; 9 maand opvoeding met de gisten (lies) voor de drie druiven worden geblend en gebotteld

    geen filtering

  • Producent
    Oenops  | Nikos Karatzas
    Oenops Winery werd eind 2015 opgericht door Nikos Karatzas in de regio van Drama in Grieks Macedonië, een plaats die al sinds de oudheid bekend is voor de wijnbouw. Het domein richt zich uitsluitend op autochtone druivenvariëteiten en streeft naar wijnen gemaakt met minimale interventie. In het noorden van Griekenland vond men een aantal zeer oude aanplantingen van deze inheemse variëteiten zoals xinomavro, rhoditis en vidiano. Nikos streeft daarbij naar partnerschappen met lokale druiventelers zodat hij niet hoeft te investeren in de aankoop van grond maar kan focussen op het produceren van wijnen van de beste kwaliteit. Daarbij gaat hij enkel voor duurzame en natuurvriendelijke technieken, zowel in de wijngaard als in de kelder.
  • Gastronomie

    serveren bij gegrilde groenten en -vlees, pasta met spicy sauzen, kazen

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 17/20 "Oenops Apla 2022; A blend of Xinomavro, Limniona and Mavroudi. Mid crimson. Rather mild first impression of dark red fruits with a touch of spice, opening to the red fruit of Xinomavro. Great texture: stony, dry and finely tannic. An elegant blend. Very well done."

    The Guardian's 50 Best Wines for Christmas 2021: "Apla Red 2019 This heart-stoppingly beautiful Greek red is astonishing value. A blend of local varieties xinomavro, limniona and mavroudi, it’s pitched somewhere between pinot noir and northern Italian nebbiolo in its mix of elegant, fragrant red fruit and supple texture. A pure joy."