Background Image

Wijnhuis Tinto

> ALç Extreme Terroir >
Image

ALç Extreme Terroir

wit

  • €67,5
  • Producent: ALç Wine Extreme Terroir
  • Appellatie: Griekse Wijn
  • Oogstjaar: 2018
  • Regio: Cycladen
  • Land: Griekenland
  • Aroma’s & Smaak: in de neus perzik, citrus en de typische ziltigheid; excellente balans met de eveneens kenmerkende hoge aciditeit. Zeer minerale full-bodied witte wijn met een enorme lengte Cultwijn!
  • Druif: assyrtiko 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : Alc: 14% vol.   I  Restsuiker:  2,5 gr/l   I   pH: 2,97   I   Tartaric Acid: 6,8 gr/l   I    Volatiele Ac: 0,4gr/l

    Oogst op 19 augustus 2018; druiven werden in een koeltruck geladen en met de ferry naar Syros gebracht waar de wijn zou worden gemaakt in een hoekje van de Nikolaos Chatzakis Winery. Vier uur later werden de druiven al geperst (volledige trossen, zonder ontristing); het sap bleef een dag in een gekoelde tank om het sap al wat helder te maken. De volgende dag werd het sap  zachtjes overgepompt in een kleine inox tank waar de fermentatie plaatshad met de hulp van geslecteerde gisten.

    Aangezien de wijnmakers niet houden van lage temperaturen fermenteerde het sap op 22°C. De wijn bleef een jaar in contact met de lies (4 maand met bâtonnage) voor de botteling (1300 flessen) 

  • Producent
    ALç Wine Extreme Terroir | Yannis Papaeconomou, Elias Roussakis en Alexis Kolovos
    ALç is het project van drie vrienden. Twee ervan zijn als oenoloog ook betrokken bij de wijnen van Vassaltis nl. Yannis en Elias. Yannis studeerde oenologie in Athene en kwam in 2009 naar Santorini om te werken op het gerenommeerde domein Sigalas. Later deed hij ook professionele ervaring op in Chili (Vina Maquis), Nieuw-Zeeland (Oyster Bay) en Frankrijk (M. Chapoutier) om uiteindelijk in 2015 terug te keren naar Santorini en er mee het nieuwe domein Vassaltis op te bouwen.

    Ilias studeerde landbouw in Athene en oenologie in Montpellier. Hij deed professionele ervaring op bij Hatzidakis en eveneens bij Sigalas.Hij werkte ook bij T-Oinos als leidinggevend oenoloog. 

    Het derde lid achter ALç is Alexis Kolovos die landbouw en landschapsarchitectuur studeede. Zijn ultieme doel was om naast zijn projecten als landschapsarchitect op de Cycladen een eigen wijngaard te managen.

    Vanuit een sterke vriendschapsband werd in 2015 gestart met het voor 25 jaar  huren van een eigen wijngaard (Google maps: 36.436530570174845, 25.423992561987845 in Imerovigli). De wijngaard is 2,5ha en was in een verwaarloosde toestand. De wijngaard werd jaar na jaar hersteld en uitgebreid tot de huidige 6,5 ha: er werd gesnoeid zonder te veel permanent hout te behouden, er werden rotsstenen onder de mandjes (snoeivorm op Santorini) geplaatst om een goede doorluchting toe te laten en aldus de stokken ziektevrij te houden. Ze merkten al snel dat de druiven niet meer leden onder zonnebrand en dat ze de beste fenolische rijpheid bereikten.
  • Gastronomie

    Serveren bij visgerechten, zeevruchten, asperges, oesters