Background Image

Wijnhuis Tinto

> Gomez Cruzado Honorable >
Image

Gomez Cruzado Honorable

rood

  • €28,9
  • Producent: Gómez Cruzado
  • Appellatie: DOCa Rioja
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Rioja
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: neus met braambes en kers, prominente eikaroma's (vanille, chocolade), peper en andere specerijen; krachtige rode wijn met afgeronde tanninestructuur, lange afdronk
  • Druif: carignan garnacha tinta - grenache noir graciano macabeo tempranillo - tinta roriz 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14.5%
  • Vinificatie : Alc: 14,5%   I    pH: 3,65    I    restsuiker: 1,7 g/l

    field blend van 96% tempranillo, 2% graciano en 2% garnacha, mazuelo en viura

    Wijn gemaakt van de oudste wijngaarden (hoofdzakelijk tempranillo) op de hellingen van de Sierra Cantabria; de meeste zijn "caraoles" met zuidelijke of zuidoostelijke expositie. Alle wijngaarden zijn geplant op klei-kalkhoudende gronden, wit gekleurd en erg arm met de aanwezigheid van "grind" van kalksteen.

    Milde en niet regenachtige winter. Aan het einde van de zomer was het droog en begonnen de symptomen van waterstress op de lichtere gronden duidelijk te worden. Gebieden zoals het bovenste deel van de Sierra Cantabrië werden begunstigd door hun hogere ligging en de aanwezigheid van bodems met een goed waterretentievermogen. Het was een vruchtbaar dus het was essentieel om de trossen te verdunnen. De oogst vond plaats in de laatste week van oktober. Door de grote thermische amplitude in de laatste dagen van rijping waren er meer anthocyanen en dus iets meer kleur dan in voorgaande jaren

    Vinificatie: 4 dagen koude prefermentaire maceratie, met dagelijks overpompen en delestage tijdens de temperatuurgecontroleerde fermentatie. Malolactische gisting in nieuwe Franse eikenhouten vaten, waarin de wijn 18 maanden verbleef.

  • Producent
    Gómez Cruzado | David González en Juan Antonio Leza 
    Gómez Cruzado is een in 1886 opgericht wijndomein in de Barrio de la Estación in Haro, het centrum van Rioja Alta. Met een jaarlijkse productie van 250 000 flessen is het een van de kleinste producenten in de regio. Die kleine productie laat hen toe om te focussen op elk kleinste detail in de productie, van selectie van het beste terroir tot de opvoeding van de wijnen.
     
    Op dit moment wordt het domein geleid door twee jonge gasten: David González en Juan Antonio Leza. Eerder dan alles om te gooien vertrekken ze van de huisstijl van het domein: balans, elegantie, rijke nuances en zijdezachte tannines.
     
    Het resultaat zijn vijf wijnen die de klassieke Rioja-stijl herinterpreteren. We mogen daarbij niet vergeten dat klassieke Rioja een blend is (van druiven maar ook van percelen). Daarnaast was er bij beide wijnmakers ook een verlangen om de diversiteit die Rioja kan bieden te verkennen via een collectie Terroir Selections. Het gaat om de expressie van enkele bijzondere percelen met unieke eigenschappen. Op dit moment gaat het om 2 rode en 1 witte wijn, respectievelijk Pancrudo, Cerro Las Cuevas en Montes Obarenes, alle afkomstig van buitengewone percelen in Rioja. Deze drie wijnen zijn een absolute must voor elke ernstige wijnliefhebber:
    • Pancrudo in Badarán in het zuiden van Rioja Alta: hoog gelegen, rode bodem, noordelijke expositie, sterke invloed van het continentaal klimaat van Centraal-Spanje.
    • Cerra Las Cuevas in Leza in het noorden van Rioja Alavesa: eveneens hoog gelegen, koude en regenachtige regio, witte klei en kalksteen, zuidgerichte helling met sterke Atlantische invloed.
    • Montes Obarenes ten slotte in Haro in het NW van Rioja Alta, exceptionele regio voor witte druiven aan de voet van de Montes Obarenes. Fris terroir waar de Ebro Rioja binnenstroomt en wolken en koele lucht met zich meevoert.
  • Gastronomie

    lamsvlees, chili con carne, paella, tagine, geroosterde groentes, rood vlees