Background Image

Wijnhuis Tinto

> Boris Champy Bignon 421 >
Image

Boris Champy Bignon 421

rood

  • €33
  • Producent: Domaine Boris Champy
  • Appellatie: AOC Hautes-Côtes de Beaune
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Bourgogne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: zowel in neus als mond combineert deze wijn de frisheid van de hoge ligging (fris rood fruit) en het specifieke spicy karakter van fijne pinot noir
  • Druif: pinot noir 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01, Demeter (biodynamisch)
  • Bewaarpotentieel : 4-7 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12.5%
  • Vinificatie : druiven afkomstig van het perceel «En Bignon» in Bouze-les-Beaune

    druiven staan op een rode bodem van ijzerhoudende klei op een hoogte van 421m; vanop het perceel is de Col de Bessey in Chaume (532 m) zichtbaar, het hoogste punt langs de route tussen Parijs en Marseille

    manuele oogst op het optimum van de maturiteit; zachte extractie van 100% ontriste druiven; 12 maand vergisting in foeders waarvan 15% nieuwe eik

  • Producent
    Domaine Boris Champy | Boris Champy
    Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.

    In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:
    • De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
    • Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
     
    Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
    Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
     
    Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
     
  • Gastronomie

    apritief met de vrienden, bij een charcuterie-plank, gehakt parmentier of een groentetaart