Background Image

Wijnhuis Tinto

> Clos Sauvage Pet Nat Naïf Brut >
Image

Clos Sauvage Pet Nat Naïf Brut

rosé schuimwijn

 • €21
 • Producent: Clos Sauvage
 • Appellatie: Vin de France
 • Oogstjaar: 2023
 • Regio: Beaujolais
 • Land: Frankrijk
 • Aroma’s & Smaak: zowel in de neus als in de smaak domineert de gamay duidelijk met in de neus florale aroma's (viooltjes) en aardbei; in de smaak komt daar wat appel bij
 • Druif: gamay noir 
 • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01
 • Bewaarpotentieel : 1-2 jaar
 • Volume: 750 ml
 • Alcohol: 11%
 • Vinificatie : voor deze Pet Nat werden de gamay-druiven van het koelste perceel geblend met mauzac uit het zuiden; de licht roze kleur is afkomstig van kleurextractie tijdens het persen van de gamay-druiven.

  in het land van de Crémant de Bourgogne koos David voor de méthode ancestrale ("voorouderlijke methode") zonder enige toevoeging van suiker of andere toevoegingen; de stijl is extra brut

  Waarom "Naïf"? Dit was de eerste cuvée die na de hergeboorte van het domein werd geproduceerd, een periode die het koppel achter Clos Sauvage kenmerkt als een periode van zorgeloosheid en roekeloosheid: "aucune barrière, aucun schéma préétabli pour cette cuvée"

 • Producent
  Clos Sauvage | David Devynck
  Clos Sauvage is het domein van het jonge koppel David & Sophie, beiden afkomstig uit Noord-Frankrijk, respectievelijk uit Frans-Vlaanderen en Reims. Het koppel leefde enkele jaren in Toulouse waar David zijn diploma van oenologie behaalde en ervaring opdeed in de wijngaarden van Gaillac. Na een jaar de Franse wijngaarden doorkruist te hebben vonden ze op de hoogtes aan de rand van het Bos van Leynes hun gedroomde plek. Het domein bevindt zich op een hoogte van 450 meter wat garant staat voor wijnen met een mooie frisheid. Op 4 ha wijngaard kan men hier zowel rode Beaujolais als witte Bourgogne (en zelfs Saint-Véran) maken.
   
  Om het domein te bereiken rijdt je vanuit Leynes langs een smal wegje tussen wijngaarden, weiden met hagen rond en bosschages met varens. Veel percelen zijn afgemaakt met eeuwenoude muurtjes van natuursteen. Hier in de streek is dat graniet en hier en daar ook kalksteen. Uiteindelijk bereik je aan de rand van het bos Le Clos Sauvage. De wijngaarden bevinden zich hier op zuidhellingen: de gamay-wijngaarden op een ondergrond van (roze) graniet of -granietzand (gedecomposeerd graniet), de chardonnay-wijngaarden op klei-kalksteen. Op de eerder zure en zandige bodems wordt gezocht naar manieren om droogtestress tegen te gaan door het inzaaien van bepaalde planten die tijdens het groeiseizoen worden gemaaid waarbij het maaisel blijft liggen. Alle percelen worden biologisch bewerkt en er wordt inspiratie gehaald uit de biodynamie, zonder de esoterie die daar soms mee gepaard gaat. In de toekomst wil het koppel nog meer inzetten op zelfvoorziening, kringlooplandbouw en biodiversiteit. Stalmest om de wijngaarden te bemesten, begrazing van de wijngaarden buiten het groeiseizoen, strategisch geplaatste bijenkasten, aan ideeën geen gebrek. Tijdens de vinificatie wordt over-extractie vermeden; er wordt gemikt op verfijning en elegantie. De wijnen worden gemaakt in beton en demi muids (eiken vaten van 500-650 liter) van 2-4 jaar oud. Inspiratie wordt gehaald uit de biodynamie zonder de esoterische trekjes.
   
  En vanwaar de naam Clos Sauvage? Bij aankomst waren de oude stokken van het domein in een toestand van verwaarlozing. Het kostte bloed, zweet en tranen om de wijngaarden in ere te herstellen, hier en daar ook te heraanplanten. Het oude huis in natuursteen wordt nu bewoond door het jonge koppel en de drie dochtertjes. Het logo van het domein is geïnspireerd op de twee platanen op de binnenkoer die met een gemeenschappelijke tak met elkaar verbonden zijn. Een mooi symbool van de diepe gehechtheid aan deze unieke plaats en elkaar. De wijnen zijn nu ook in België verkrijgbaar wat voor David van wie de voorouders afkomstig waren van de streek van Poperinge een grote emotionele waarde heeft.
 • Gastronomie

  deze Pet Nat is de perfecte zomerse picknick-wijn, serveer hem bij een assortiment kazen en charcuterie of gewoon als aperitief