Background Image

Wijnhuis Tinto

> Monte Pío Benquerido >
Image

Monte Pío Benquerido

rood

  • €20,1
  • Producent: Casa Monte Pío
  • Appellatie: DO Rías Baixas
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Galicia
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: heldere, kersenrode wijn met aroma's van bosvruchten, rood fruit met een subtiele spiciness en mineraliteit; frisse en lichte rode wijn met florale en subtiel groene toetsen
  • Druif: mencía 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 11.90%
  • Vinificatie : 100% mencía van eigen percelen met een plantdichtheid van 1500 wijnstokken per ha met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar; de stokken staan op een zanderige bodem, rijk aan mineralen en op een hoogte van 200 meter boven zeeniveau

    manuele oogst in de tweede helft van september in kistjes van 15 kg; Selectie van de beste druiven in de wijngaard en op het domein; vergisting van de integrale trossen in Franse eik (oh 500 l); 1333 flessen gemaakt

    Totale aciditeit: 5,7 g/l    I    Volatiele aciditeit: 0,31 g/l    I    pH: 3,72    I    vrij SO2: 10 mg/l    I    Restsuiker: 0,6 g/l 

  • Producent
    Casa Monte Pío | Pablo Martínez
    De Rías Baixas zijn een gebied langs de kust van de regio Galicië, een Spaanse streek die cultureel en linguïstisch veel gelijkenissen met Portugal vertoont. De D.O. Rías Baixas is opgedeeld in vijf deelgebieden: Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, Condado do Tea en O Rosal. Casa Monte Pío is gelegen in Ribadumia in het deelgebied Val do Salnés net boven de Portugese grens. Alles is er groen als gevolg van de enorme hoeveelheid regen die hier elk jaar uit de hemel valt (meer dan 2000 mm/jaar of meer dan het dubbele van ons land).

    Sinds 2014 is het Pablo Martinez, de kleinzoon van de oprichter die de wijnen maakt. Hij beschouwt zich als de gelukkigste mens ter wereld omdat hij na een korte carriëre als accountant kan doen waar hij van houdt. Hij beschouwt het ook als een grote verantwoordelijheid aangezien hij de eerste in zijn familie is die zich wijnbouwer in hoofdberoep kan noemen.

    In zijn woorden: "Casa Monte Pío is het resultaat van het werk dat werd verricht door de voorgaande generaties, allen vastbesloten de best mogelijke wijn te maken, zich eerst en vooral richtend op het werk in de wijngaard en respect voor het terroir. We zijn ons ervan bewust dat het geheim van goede wijn zich in de bodem bevindt. Om het beste uit onze autochtone druiven te halen interpreteren we de wijngaarden elke oogst op een andere manier, elke wijnstok beschouwend als een levend wezen. In het licht van de globalisering is de kwaliteit van de wijnen onze beste verdediging. In Galicië updaten we de erfenis en overlevering van onze voorouders met de nieuwste ontwikkelingen. We weten allemaal dat mensen die het zich kunnen permitteren de beste Franse eiken vaten en druiven kunnen aankopen maar wat ze niet kunnen wegnemen of kopiëren is onze geografische lokatie, onze bodem en ons Atlantisch klimaat. Dat alles is onze beste marketing. Op die manier zijn onze wijnen meer dan enkel een zacht, glanzend drankje dat elk jaar op hetzelfde moment op de markt komt. Elke fles bevat het mysterie van het land en zijn unieke druiven, een niet te imiteren licht en aroma, een onvergelijkbare traditie. Wij willen eerlijke wijnen maken met een persoonlijkheid, het resultaat van de kenmerken van onze geschiedenis, wijnen die inspireren want een wijn die niet inspireert is een wijn die gaat vervelen. Bedankt voor je vertrouwen in mijn werk, dankzij mensen zoals jij kan ik doen waar ik van houd. Ik zal je kort de principes van mijn manier van werken uitleggen omdat het voor mij zeer belangrijk is duidelijk te maken dat ons wijndomein meer is dan alleen maar een business."

    En het familieverhaal met een Belgisch luik dat 17 jaar duurde leest als een roman:

    "After the civil war, Spain was a disaster but my grandparents were really lucky because my family always had land to work so they had things to eat but It was impossible to earn money to build a house. People exchanged things, for example if you had eggs you traded them for fish. To give you an idea, the house where my grandparents lived before moving to Belgium had a ground floor and it was divided into 2: the animals were still on one side and my grandparents slept on the other without water and energy.

    While they lived in Brussels for 17 years, most of the grapes were traded for food and later sold because my family continued to make wine at home but mainly to drink because it is part of our culture and our healthy diet. They went to Belgium, leaving my father and my aunt here in Spain in the house of their grandparents, to get money to build their house and also to afford their children's studies.

    My father and my aunt built a great professional life but outside the winery because they couldn't afford to build a winery and they needed to earn money. However, my father started making wine again but as a hobby because it is his passion and now is my entire life.
    For this reason my big concern is to be able to make wines that tell you who we are and where we are from. I try to make wines to be more than just a silky and shiny liquid that comes up every year. Each bottle contains the mystery of a land and its unique grapes; an inimitable light and aroma; an incomparable tradition. In short, we look for making wines with personality and honesty, wines that inspire, because if a wine does not inspire you, it is boring and you do not buy it again."