Background Image

Wijnhuis Tinto

> Laougué Madiran Marty >
Image

Laougué Madiran Marty

rood

  • €20
  • Producent: Domaine Laougué
  • Appellatie: AOC Madiran
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: diepgekleurde wijn met rijp rood fruit (kersen, pruimpjes), een licht gebrande toets en fijne specerijen in de neus; vol en gelaagd met krachtige maar zeer mooi versmolten tannines
  • Druif: cabernet franc tannat 
  • Teeltwijze : biologisch
  • Bewaarpotentieel : 8-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : kalksteenbodem met rolkeien; gemiddelde leeftijd: 60 jaar; plantdichtheid: 4400 stokken/ha (guyot double); rendement: 45 hl/ha

    omschakeling naar biologische wijnbouw: afwezigheid van synthetische bestrijdingsmiddelen; ontbladering en groene oogst tijdens het groeiseizoen

    vinificatie: prefermentaire maceratie op een temperatuur van 8°C; vinificatie in cuves met maceratie gedurende 20 dagen; extractie door pigeage en remontage op 28°C; 16 maand opvoeding in nieuwe eiken vaten

  • Producent
    Domaine Laougué | Sylvain Dabadie
    Domaine Laougué is het verhaal van een generaties overschrijdende familiale passie. In deze prachtige regio aan de voet van de Pyreneeën produceert het domein spannende wijnen die moderniteit en regionaliteit combineren. Dit doen ze onder de noemer van twee mythische, zij het ietwat vergeten appellaties: Madiran en Pacherenc du Vic Bilh.

    Op het kruispunt van drie terroirs - Gers, Hautes-Pyrénées en Pyrénées Atlantiques - elk met hun eigen geschiedenis behoren de opeenvolgende generaties van de familie Dabadie al generaties lang tot de meest toegewijde wijnbouwers. De jongste telg in deze traditie is Sylvain Dabadie die zijn persoonlijke stempel weet te drukken door innovatie met bijzondere aandacht voor biodiversiteit en milieuvriendelijke teelttechnieken.

    Bodem en ondergrond bestaan hier uit klei-kalksteen met rolkeien (hellingen op het zuiden) en grindhoudend leemsubstraat (drainerende en droge grond). De regio staat onder invloed van de oceaan met milde winters en hete zomers. Deze Atlantische invloedt onderscheidt de wijnen van de regio sterk van de Mediterrane wijnen die op dezelfde breedtegraad maar 200 km oostelijker worden geproduceerd. De neerslag, zo belangrijk is voor de wijngaard, wordt netjes verdeeld over voor- en najaar. Aanzienlijke zonneschijn en gematigde regenval in de zomer zijn een sleutelelement voor de rijpheid van de druif. Het resultaat zijn krachtige maar soepele rode wijnen met cabernet franc en de regiotypische tannat in de hoofdrol en witte wijnen waar petit en gros manseng de protagonisten zijn. Zowel in wit als rood een regio die dringend herontdekt moet worden.
  • Gastronomie

    magret de canard, boudin noir, geroosterde eend, lamskroon, wildgerechten