Background Image

Wijnhuis Tinto

> Pittacum Val de la Loba >
Image

Pittacum Val de la Loba

rood

  • €16
  • Producent: Bodegas Pittacum - Terras Gauda
  • Appellatie: DO Bierzo
  • Oogstjaar: 2016
  • Regio: Castilla y León
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: fris rood fruit, frisse kruiden (munt, anijs), laurier, aards; volle sappige en minerale rode wijn met de typische aciditeit eigen aan de druif (mencía) en een zeer goed geïntegreerde eiktoets
  • Druif: mencía 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 8-9 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : 100-jarige wijnstokken die het beste in de Mencía-druif naar boven halen; in hoge dichtheid aangeplant op lemige hellingen. Manuele oogst.

    De druiven worden handmatig geselecteerd, daarna geperst; 20 dagen fermentatie op gecontroleerde temperatuur; daarna 12 maand in eiken barrique van 1 jaar.

  • Producent
    Bodegas Pittacum - Terras Gauda | Alfredo Marques Calva
    Het verhaal van Bodegas Pittacum begint in 1999: de bodega werd geboren als gezamenlijk project van 6 vrienden. In het grensgebied van het Atlantische Galicia en Castilia y Leon gingen ze op zoek naar de beste wijngaarden: in deze bergachtige regio zijn deze gelegen op gemengde bodems met kwarts en leisteen. De appellatie Bierzo was op dat moment op sterven na dood, de Mencía-druif zelfs bij veel wijnliefhebbers een nobele onbekende. Dat dit nu allemaal anders is mag deels als verdienste aan Bodegas Pittacum worden toegeschreven.

    Even tussenin : wat is een "pittacum"? Antwoord: een soort Romeinse amfoor met afbeelding van Bacchus. Bij de aanleg van de funderingen van de Bodegas werd zo'n amfoor aangetroffen en men besliste dat dit de naam zou worden. De druiven komen van 200 verschillende perceeltjes verspreid over de regio met als bekendste wijngaard de "Fuente de Miel" bij Cacabelos.

    De stijl van het huis kruidt het frisse en minerale van de Mencia-druif met subtiele Franse eik-accenten. De wijnen zijn jaar na jaar goed voor mooie scores in de Peñin-gids, medailles van IWC, Decanter en het Concours van Brussel. Must-try!
  • Gastronomie

    serveren bij gevogelte (fazant), kruidige stoofpotjes